Du kan her læse lidt om de mange lokalhistoriske interessante emner Tårnby Kommune rummer.
Hvad er lokalhistorie og hvad er lokalhistorisk interessant?
Stedet
Lokalhistorie er historie om et afgrænset lokalområde. Stads- og Lokalarkivet regner Tårnby Kommune for dets primære areal. Det kan lyde enkelt, men det indeholder både det som kommunen er forøget og formindsket med.
I anlæggelsen af Vestamager, som var et beskæftigelsesarbejder udført under 2. verdenskrig, blev kommunen og Amager forøget med et stort grønt område.
I afståelsen af de to landsbyer Sundbyøster og Sundbyvester pr. den 1. januar 1896, hvor København og industrialiseringen havde fortæret den tidligere landbrugsjord, blev kommunen meget mindre.
Tiden
Tidsmæssigt er der ingen begrænsninger. Tit hører det ældre skriftlige materiale dog ikke til på et lokalarkiv, men på Rigsarkivet.Det nyere materiale er det svært at få på arkivet. Mange synes ikke, at nyere tid er interessant at aflevere eksempelvis fotografier fra vejfesten, dagbøger fra i går eller andet personligt.
I de seneste 50 år er vi nærmest druknet i papir, og mange smider hurtigt ud. Men nutiden er også vigtig. Så der er godt at tænke på arkivet. Alt kan selvfølgelig ikke bevares, men et udvalg som kan fortælle forskellige historier kan. Adgangen til materialet kan sættes til at være om 10 eller 80 år, hvis du ønsker det.
Hvilke emner er så lokalhistorisk interessante?
Svaret er selvfølgelig alt. Der er det indlysende, men også indkøbscentrenes skiftende butikker, bilforhandlerne på Englandsvej, de grønne områder – både de flotte og dem der bare ligger hen. Det er nemlig ikke kun historien om det smukke og det gamle, arkivet skal fortælle, men også alt det ingen regner for noget særligt, og som alligevel er en meget vigtig del af tilværelsen i Tårnby Kommune.
Materialet
Det kan være gamle protokoller eller nyt digitalt materiale. Det kan være papirer eller fotografier eller malerier. Hvis det kan fortælle Tårnby Kommunes historie, er det lokalhistorisk interessant.