I år er det 70 år siden befrielsen. Kun få er tilbage af dem, der var voksne under krigen, men vi vil aldrig glemme hverken det forfærdelige menneskesyn, som nazisterne stod for, eller de mange som kæmpede imod det – både i udlandet og i Danmark. Eller det store flertal, der heldigvis vendte det blinde øje til modstandsbevægelsens arbejde og som ikke hjalp det nazistiske styre ved at fortælle, hvad de vidste om flygtninge, sabotager og fiskernes sejlads med mennesker. I stedet advarede de, lod døren stå ulåst eller hjalp frihedskæmperne på andre måder.
Også i Tårnby var der mange modige kvinder og mænd. De sejlede flygtninge fra Kastrup til Sverige, husede de illegale og udførte sabotage. På gårdene var der gemt skydevåben, og en del af Amagerlands Skytteforening var med i styrken, der blev sat ind ved befrielsen af Danmark.
Supplerende oplysninger: På Saltværksvej mellem Æblerosevej og Terosevej ligger nogle rækkehuse, som under krigen også skulle være brugt af tyskerne til indkvartering - muligvis til officerer. Det blev dengang kaldt Svineryggen, som et øgenavn. Måske har der senere været flygtninge her også.
Aldrig glemme - Anden Verdenskrig og befrielsen