Den besværlige skrift
Før år 1900 blev mange bøger skrevet med gotisk skrift - som er en særlig krøllet skrift. I bøger kan skriften hurtigt læres, men når det gælder en præst håndskrift, så kan det godt tage lidt tid at komme ind i hans skrivemåde.
Spørgsmål
Jeg kan ikke læse skriften.
Hvad gør jeg?
Du kan prøve et kursus på nettet, som Statens Arkiver stiller til rådighed. Det gamle kursus finder du her.
Læs om gotisk skrift.
Du kan også prøve at læse det, du finder i kirkebøgerne og folketællingerne om din familie. Du kan få hjælp ved at have eksempler på de forskellige bogstaver ved hånden, så du kan gætte bogstaverne og dermed hvad der står.
Prøv en app
Du kan også få hjælp fra app'en, hvor du kan øve dig på gotisk håndskrift, når du er på farten.
Det er det norske arkivvæsen har udviklet en app. Du kan øve dig på alfabetet og læse ord skrevet med gotisk skrift - i forskellige sværhedsgrader. Derudover kan du skrive et navn eller et ord, som du gerne vil se skrevet i gotisk. Så nu bliver det lettere at lede efter et slægtsnavn i kirkebogen.
App’en kan hentes til både iPhone og Android - foruden at den også virker på tablet.
Her er linket til Appstore: Gotisk håndskrift
Desværre kan den ikke hentes på Google Play, da du kun kan søge i danske apps, når du du søger fra en dansk IP-adresse. Når du kommer til Norge, kan du hente app'en.
Hjælpemidler
Hvis du går i stå med at læse et ord, så prøv at følge Statens Arkivers gode råd.
Du kan se trykte gotiske bogstaver ved hjælp af denne hjælpeside. De trykte bogstaver kan hjælpe dig med at komme i gang med de håndskrevne, desuden kan den trykte tekst på f.eks. folketællingerne også stå med gotiske bogstaver.