Har du familie der har boet i København mellem 1890 og 1923, så kan du få hjælp til at finde dem. Også selvom dine slægt ikke har boet der i længere tid, kan de have været i huset eller i lære i København, og de kan også findes i perioden. Husk Københavns vejnavne og numre ændres en del.
Hjælp fra København
I København, hvor der med det begyndende industrisamfund boede mange mennesker, hele tiden blev bygget nyt og strømmede folk til fra landet, er det svært at finde din slægt i kirkebøgerne og folketællingerne, hvis du ikke i forvejen har et sogn eller en adresse. Det er blevet ændret, fordi Københavns Stadsarkiv har fået digitaliseret mange kilder.
Du kan også bare forsøge dig med en søgning, selvom du ikke med bestemthed ved om din slægtning har været omkring København. De har måske været i København for at tjene eller har kortvarigt prøvet lykken i hovedstaden.
Spørgsmål
Min familie har boet i København, men jeg ved ikke hvor?
Hvis du har slægtninge, der i perioden 1890-1923 har boet i København, har du gode muligheder for at finde dem direkte i alt materiale fra Københavns Stadsarkiv.
Her kan du blandt andet finde Politiets registerblade for København. På den tid fungerede politiet som vore dages Folkeregister. Derfor kan du i registerbladene finde oplysninger om, hvor og hvornår dine københavnske slægtninge er født, hvad de har levet af, hvor de har boet – og måske også noget mere.
Københavnske folketællinger
Der blev foretaget to ekstra folketællinger kun for København og Frederiksberg - i henholdsvis 1885 og 1895, som du også kan forsøge dig i. Desværre er de ikke digitaliseret endnu.Husk at dengang hørte Brønshøj, Valby, Vigerslev, Kongens Enghave og Sundbyerne ikke til København. Eksempelvis hørte Sundbyerne til Tårnby Kommune til og med 1895, hvorefter de blev et selvstændigt sogn indtil 1902, hvor Sundbyerne blev indlemmet i København.
Kraks Vejvisere
Du kan med fordel finde dine aner i København gennem Kraks Vejviser helt tilbage fra 1770. De er digitaliseret. De afslører dog kun hovedforsørgeren - ikke resten af familien på den adresse.
Københavnske skole- og elevprotokoller
Der findes materiale fra 1753 og 1937, men det varierer, hvor meget der er. Det er dog helt klart værd at forsøge - især på de familier, der flytter meget rundt i København. Du kan prøve at søge på skolebørnene her.
Københavnske fattig- og forsørgelsesprotokoller
Du kan også forsøge at finde slægtninge ved at gå i protokollerne for Københavns fattig- og forsørgelsesvæsen. De dækker perioden fra 1799 til 1940 og kan vise nogle af de personer, der ellers ikke sætter sig store spor.
Vejnavne ændres
Husk at vejnavne indimellem bliver ændret. Du kan se en liste på ændrede gadenavne i København.