Du kan finde materiale om din slægt på forskellige arkiver.
Kom i gang
Du kan finde materiale om din slægt på forskellige arkiver, når du har basis-oplysninger om din nærmeste familie.
Statens arkiver
Det vigtigste arkiv er Statens Arkiver for en slægtsforsker. Her er de fysiske arkivalier som kirkebøgerne og folketællingerne samt mange andre kilder til din slægts historie.
De mest brugte materialer er scannet og kan ses på Arkivalieonline på nettet.
Lidt gode råd
Al slægtsforskning starter i kirkebøgerne og folketællingerne. Du kan med fordel skifte mellem de to kilder. Når du går i stå i den ene, så prøv den anden.
Hvis du ikke kan finde dine aner i det år, du mente, de skulle være, så prøv 2-3 år på begge sider af året.
Tjek oplysninger to steder f.eks. vielsesåret kan tjekkes under vielsen, men også under dåben af børnene født i ægteskabet.
Meget vigtigt!Husk altid at skrive dine kilder ned, så kan du altid læse det igen.
Andre arkiver
Du kan desuden være heldig at finde materiale i kommunearkiver, lokalarkiver og specialarkiver - særligt tiden fra slutningen af 1800-tallet til i dag kan der være fotografier, skudsmålsbøger eller andre fysiske dokumenter efter din slægt. Det er desværre langt fra alle, der kan finde materiale den vej.
Private skuffer
Der er selvfølgelig også en chance for at finde materiale hos dine slægtninge, så prøv også blandt dem. Der kan ligge ældre fotografier med oplysninger om personerne, dokumenter som skudsmålsbog eller pas samt mange andre spændende sager.
Du skal være åben og kreativ, når du leder efter din slægt. Prøv mange indgange og afsæt god tid til det - så bliver du belønnet med interessante historier om dine aner. Oplever du et problem med at finde en bestemt person eller en oplysning, kan du altid vende tilbage til problemet senere.
Giv det videre
Hvad skal der ske med din slægtsforskning? Du kan måske både have papirudgaver, slægtskabs-programmer og anden dokumentation. Som regel vil familien gerne høre eller læse mere om den nærmeste familie. Hvis du har fotografier af disse slægtninge, er det godt at sætte navne ved billedet.
Du kan måske skrive små levnedsberetninger for de enkelte personer. Det vil de fleste synes er spændende. Du kan læse meget mere om det i Kathrine Tobiasens bog Slægtshistoriske tema udgivet af Danske Slægtsforskere i 2020. Særligt i det kapitel, der handler om hvad vi skal gøre med vores slægtsforskning.
For de slægtninge der er fra Tårnby, så er arkivet også interesseret i den slags foto med beskrivelser og i originale dokumenter som skudsmålsbøger, erindringer og andre personlige arkivalier.