En Søndag på Amager
Johannes Louise Heiberg blev født den 22. november 1812. Hendes pigenavn var Pätges. Hun blev tidligt optaget på balletskolen og blev også skuespillerinde. Hun var fra 1826 til 1864 sin tids førende skuespillerinde på Det kongelige Teater.
I 1831 blev hun gift med Johan Ludvig Heiberg, som var teaterchef fra 1849 til 1856 - foruden at han blandt andet var digter med mange skuespil bag sig.
Det var hendes mand, der havde opfordret Johanne Louise Heiberg til selv at skrive et skuespil. En Søndag på Amager var det første, hun skrev. Også sangene skrev hun deriblandt "Lisbet, Lisbet, oh hvor er du sød og net" og "I Kongelunden skal brylluppet stå". Herfra stammer også citatet "Hvilken mageløs Himmelhvælving har Øjet ikke at glæde sig over paa Amager".
Hun kendte i øvrigt Jonas Collin, som var ophavsmanden til Kongelunden i 1819. I 1830 var der plantet omkring 800.000 træer i Kongelunden. Jonas Collin sad også i teaterstyrelsen og på et tidspunkt var han teaterdirektør for Det Kongelige Teater.
I 1890 erkendte hun at være forfatteren bag teatersuccessen En søndag på Amager, som ellers været anonymt forfattet.
Johanne Louise Heiberg døde den 21. december 1890 - hun blev 78 år.
Hendes erindringer
Efter hendes død blev hendes meget omfattende erindringer udgivet, hvor hun blandt andet lovpriste Amager for sit flade landskab, hvor hun kunne se "fremad i det uendelige". Hun kaldte det for "sletteskønheden, hvor blikket ingen hindring møder, men kan strække sig fremad i det uendelige, kun standset af himmelens bue".
Hun påskønnede lysets virkning på himlen og på tingene på jorden. Det store himmelrum fornyede hendes sjæl, skrev hun i sine erindringer. Her kunne hun på 10 minutter fra sin bolig på Christianshavn komme på landet og nyde "bondelivets sysler".
Om Kongelunden
Hvis du vil vide mere om Kongelunden, kan du læse Jørgen Fabricius' bog "Kongelunden på Amager" fra 1984.